Oog voor de mens,
oog voor zijn of haar verhaal...

Graag stel ik mezelf aan u voor. Mijn naam is Minke Claessen, de persoon achter Ogenblik Ritueelbegeleiding.

Een paar jaar geleden werd aan mij gevraagd of ik interesse had om avondwakes te gaan verzorgen in de parochiekerk in mijn woonplaats Oirschot. Aanvankelijk twijfelde ik. Ik was op jonge leeftijd mijn ouders verloren en dit verlies had grote invloed gehad op mijn leven. Was ik wel de juiste persoon voor deze taak? Ondanks mijn twijfel heb ik toegezegd en ik heb hier nooit spijt van gekregen.Ik heb gevoeld hoe bijzonder het is om families bij te staan in een moeilijke en vaak hectische periode na het overlijden van een naaste. Ik heb gemerkt hoe fijn het is om samen met de nabestaanden op zoek te gaan naar de betekenis van dit voorbije leven.

Deze ervaringen hebben mij geïnspireerd om de studiebanken opnieuw op te zoeken. In oktober 2016 ben ik afgestudeerd als Ritueelbegeleider bij Afscheid, een post HBO-opleiding bij Het Moment.

De naam Ogenblik Ritueelbegeleiding verwijst naar het overlijden als belangrijk scharniermoment in een mensenleven: het ogenblik waarin we afscheid moeten nemen van een naaste en zonder hem of haar de toekomst in moeten. Een persoonlijk afscheid kan helpen om die eerste stap naar de toekomst te zetten.

Ik ben ervan overtuigd, dat niemand voor niets leeft. Mijn missie is dan ook “Ritueelbegeleiding waarbij het levensverhaal en de levenslessen centraal staan”.

Bij de zoektocht naar het levensverhaal is luisteren belangrijk. Maar misschien is het nog wel belangrijker om te kijken met heldere ogen en een milde blik. Op zoek naar samenhang, naar de cirkelbewegingen van oorzaak en gevolg. Dit alles komt voor mij samen in mijn logo: mijn eigen oog.